Friday, August 27, 2010

Yeay! Dapat gaji pertama!

Happynya kan dpt gaji pertama? ~ALHAMDULILLAH~ Walaupun aku xdpt bayaran penuh sbb aku start 9 Ogos ari tu, tapi perasaan dpt gaji pertama tu len sgt. Memg len sgt3. *______* Mcm baru kena loteri.. haha! aku tipu aku tipu.. Ni bukan sbb tu oke. Sbbnya, sile baca perenggan seterusnya. hehe.

Actually, sblum ni memg la aku penah keje, tapi bukan ikut kelulusan aku la. Tu sbb la aku rasa gaji tu mcm xbape nak ada makna la. Bukan xde makna taw. Jgn salah tafsir aku lak. hehehe. Sape la yg xnak duet kan. Hanya org gle je yg tolak duet. Xpun org tu xtaw yg diorg bg tu adalah namanya "duet". ~Baru la dia tolak. (Aku rasa la kan...)

Kejadian sblum lunch semalam :

Abg Zul : Wana! (dengan muke yg tersengih2)
Aku : Apehalnya abg zul ni..?? ~Dalam Hati!~ "Apsal abg zul?"
Abg Zul : Tu haaa.. Bini boss nak jmpe!
Aku : Bini boss..?? Gle arrr.. Xpenah2 dia nak jmpe aku semenjak aku menjejakkan kaki ke opis tu. Demam ke hape minah tu? ~Actually, ramai yg anti ngan bini boss. Tunjuk kuasa je lebey. Padahal boss relax je.. Dia je yg agak meng"over'kan dirinya tu.
Abg Zul : Dapat gaji kot...
Aku : Biar betik! Blum lg cukup bulan... (Maybe sbb raye kot kan)
Dgn perasaan yg bercampur-baur, ala2 percaye atau tidak laaa kan, dgn sepantas kilat aku terpacul di depan muke bini boss tu. Dan ditangannyaaa... jeng! jeng! jeng!

Cek! Cek! Cek!

Yabeda beddddoooooooo...............

Aku dapat gaji pertama! hehehe. Alaaaaa.. nape la public bank? Nape la x Maybank je. Kan bagusssss!!

~Well well.... Hari tu aku xcaye dh dpt keje. Then, skang, aku dh dapat gaji....~ Memg rasa best! coz dgn penat.. dgn penuh lelah.. eh eh! salah salah! dengan penat lelah bekeje siang ke malam ~siang je la~, gunakan ilmu engineering aku yg xbape nak manyak ni, perah otak, kena marah ngan boss, meet dateline, aku dibayar atas sume tu... kahkahkah! aku mcm xcaye weii...

skang ni, aku tengah pk lak.. mana aku nak dermakan duet aku ni..?? ~Ecece! Macam dapat sejuta je kan nak derma2~ Akak aku kata, kalu kte beli beras ke, gula ke, garam ke, maksudnya barang2 umah la kan, duet tu akan menjadi semakin berkat. Ye ke? ~Alaaa.. setakat tuk umah sndiri, xde hal laaa..~

Aku tahu, ramai org kalau dapat duet mst nak beli enset ke, yg canggih2, yg mahal2.. Tapi aku.. Aku rasa nak wat len sket.. Nak simpan jeee... hehe. Memg x la kan..?? First salary xkan la nak simpan je. Disbbkan nak dekat raya ni, aku krenya leh la bg duet raye kat anak2 buah. Cadangnya nak lanje tuk raye plus konvo sekali. Dapat la beli baju yg vouge2 gitu! hehe. Sape yg nak marah kan, coz tu duet kte dpt dr usaha n titik peluh kte sndiri.

List tuk didermakan ke "mana ntah":
1) Baju konvo
2) Duet raye tuk anak buah
3) baju raya
4) Beli beras, gule, garam, spt yg diwar2kan oleh kakak.
5) Nak bagi parents.
6) Benda2 yg tidak diketahui lg.
7) PTPTN...?? ~the next month salary... hehehe.
8) Yang lebih2, simpan je la dlm bank tu dulu..... Ada lebih ke masalahnyaaaa...?? hehehe.

So, berbelanja la dgn bijak! hehehe. Oke ke aku punye list tu...?? Pk dulu sblum belanje kan.. Tgk la mana yg cukup.. Gaji pertama pun dpt 1k lebih sket je... So, xleh la nak enjoy sesangat. Btw, aku rase suke sgt dapat gaji. Agaknya mcm ni laaa kan perasaan kebanyakan org ble dpt gaji pertama. Xtaw nak wat pe ngan duet tu.... Pening2.. Tapi berbaloi...

Nota : Semalam baru wat cheque deposit pas balek keje ~xsabar la katakan~. Hehe. Next week baru leh lanje agaknya... *_______*

1 comment:

abma said...

bagus tu ada jugak list untuk di kendurikan gaji pertama, saya pulak, belum sempat buat list, gaji pertama dah habis....