Monday, August 30, 2010

Aktiviti Ramadhan...

First of all, aku nak say "Happy Independent Day"! Merdeka! Merdeka! Merdeka! Malam ni genap la 53 tahun kemerdekaan negara kte. Harap2nya merdeka dlm bulan Ramadhan ni, aktiviti2 mengarut2 jgn la dibuat ye. Jauhkan.. Hindarkan.. InsyaALLAH.. ~alahai.. dh mcm gaya ustazah shawana le plak.. hik3.~

Gambar di sebelah : Cobaan berani mati memasak tuk family. Asam pedas Melaka (menu utama) and the gang, kerang rebus + pencicah asam and kacang botol goreng sambal + ikan bilis. Rangup tuuu... Cian kat mak abah aku yg xde gg.. cancel teros nak makan sayur tu.. taktik is completed!! haha!

Okey! Duk sebut pasal aktiviti ni.. Ni aku nak mencelah sket pasal aktiviti2 aku di waktu bulan puasa ni. Actually, balek keje, masak. Then pas berbuka, solat, tido. Pas tido, bangun sahur lak. Pastu siap2 g keje. Mcm tu la hari2 yg aku lalui. Mcm xde "life" kan..? Eeee.. xske! xske! Hidup ni singkat sangat, nape laaa aku xwat something yg org kata berfaedah. kan...?? ~So, aku menyahut cabaran berfaedah la kunun2nya tu, aku try belaja memasak. The truth is... aku xpandai masak pun! Hancuss.. Org tua kata pe ek, air tangan xsedap la. Tapi, atas kesedaran diri yg menebal, aku nak la improve kan diri atau lebih straight to the point, improve skill memasak aku. hehe. Ngeh3....

Aktiviti men masak2 ni aku dapat wat pun masa weekend aje. weekdays memg xsempat la. Disebabkan aku ske sgt makan Asam Pedas Melaka, so aku pun beria2 gle bagai nak rak la belaja. Ni kre cubaan pertama la ni taw. Haaa! jgn dicabar jebat! Hamba sedia menyahut cabaran tersebut... hehe. Aku bukan men xcited, cari la resipi kat internet. Aku carik kat MyRecipe.com. kree belasah aje la.. asal yg byk org comment, yg tu la, aku amik. Pas dh dapat tahu bahan2 dia, dgn sepantas lipas kudung, aku g pasar.. Kre abis memborong laa.. Sampaikan yg mana xde dalam list pun, aku sapu. Aku memg xleh dibawa shopping le, pokai! Len yg dibeli, len yg dirembat. Aku ske masuk pasar, bau ikan tu... hurrmm.. sedapnyaaa.. ske! ~hehe.. peliknya aku kan! well! well! well!~

petang tu, aku masak leeee... aku baca sebijik2 resipinyaaaa.. and result dia..

1) Cair ~ kena letak banyak sket asam jawa. (ada akak tu yg bg taw). n kurengkan air tu. Al maklumla, baru pas bayar bil air.. tu yg guna air kaw2 tu.. hik3. *____*
2) Tawar ~ni kes pasal puasa la ni.. aku xdpt rasa kecukupan rempah-ratus di dalamnya.

Overallnya, mission is not completed! GAGAL sama sekali! ~sob sob!~

Rupe dh ada, tapiiiii... kena cube lg tahun depan! Ni la aktiviti aku dlm bulan Ramadhan... meningkatkan kemahiran memasak yg tak pernah nak meningkat ni.. huhu.

P/S : Aktiviti2 len adalah; 1) Menjage butik kak yong - Busana Noriah (Kat Sri Manjung, Perak, 2) mengemas umah, vakum, mop bagai... nak raye la katakan.. hehehe. Semangat2! Raye umah baru la tahun ni.. Kena all out.. ahaaaakkkss..

Aktiviti Ramadhan...

First of all, aku nak say "Happy Independent Day"! Merdeka! Merdeka! Merdeka! Malam ni genap la 53 tahun kemerdekaan negara kte. Harap2nya merdeka dlm bulan Ramadhan ni, aktiviti2 mengarut2 jgn la dibuat ye. Jauhkan.. Hindarkan.. InsyaALLAH.. ~alahai.. dh mcm gaya ustazah shawana le plak.. hik3.~

Gambar di sebelah : Cobaan berani mati memasak tuk family. Asam pedas Melaka (menu utama) and the gang, kerang rebus + pencicah asam and kacang botol goreng sambal + ikan bilis. Rangup tuuu... Cian kat mak abah aku yg xde gg.. cancel teros nak makan sayur tu.. taktik is completed!! haha!

Okey! Duk sebut pasal aktiviti ni.. Ni aku nak mencelah sket pasal aktiviti2 aku di waktu bulan puasa ni. Actually, balek keje, masak. Then pas berbuka, solat, tido. Pas tido, bangun sahur lak. Pastu siap2 g keje. Mcm tu la hari2 yg aku lalui. Mcm xde "life" kan..? Eeee.. xske! xske! Hidup ni singkat sangat, nape laaa aku xwat something yg org kata berfaedah. kan...?? ~So, aku menyahut cabaran berfaedah la kunun2nya tu, aku try belaja memasak. The truth is... aku xpandai masak pun! Hancuss.. Org tua kata pe ek, air tangan xsedap la. Tapi, atas kesedaran diri yg menebal, aku nak la improve kan diri atau lebih straight to the point, improve skill memasak aku. hehe. Ngeh3....

Aktiviti men masak2 ni aku dapat wat pun masa weekend aje. weekdays memg xsempat la. Disebabkan aku ske sgt makan Asam Pedas Melaka, so aku pun beria2 gle bagai nak rak la belaja. Ni kre cubaan pertama la ni taw. Haaa! jgn dicabar jebat! Hamba sedia menyahut cabaran tersebut... hehe. Aku bukan men xcited, cari la resipi kat internet. Aku carik kat MyRecipe.com. kree belasah aje la.. asal yg byk org comment, yg tu la, aku amik. Pas dh dapat tahu bahan2 dia, dgn sepantas lipas kudung, aku g pasar.. Kre abis memborong laa.. Sampaikan yg mana xde dalam list pun, aku sapu. Aku memg xleh dibawa shopping le, pokai! Len yg dibeli, len yg dirembat. Aku ske masuk pasar, bau ikan tu... hurrmm.. sedapnyaaa.. ske! ~hehe.. peliknya aku kan! well! well! well!~

petang tu, aku masak leeee... aku baca sebijik2 resipinyaaaa.. and result dia..

1) Cair ~ kena banyak asam jawa. (ada akak tu bg taw). n kurengkan air tu. Al maklumla, baru pas bayar bil air.. tu yg guna air kaw2 tu.. hik3. *____*
2) Tawar ~ni kes pasal puasa la ni.. aku xdpt rasa kecukupan rempah-ratus di dalamnya.

Overallnya, mission is not completed! GAGAL sama sekali! ~sob sob!~

Rupe dh ada, tapiiiii... kena cube lg tahun depan! Ni la aktiviti aku dlm bulan Ramadhan... meningkatkan kemahiran memasak yg pernah nak meningkat ni.. huhu.

P/S : Aktiviti2 len adalah; 1) Menjage butik kak yong - Busana Noriah (Kat Sri Manjung, Perak, 2) mengemas umah, vakum, mop bagai... nak raye la katakan.. hehehe. Semangat2! Raye umah baru la tahun ni.. Kena all out.. ahaaaakkkss..

Friday, August 27, 2010

Yeay! Dapat gaji pertama!

Happynya kan dpt gaji pertama? ~ALHAMDULILLAH~ Walaupun aku xdpt bayaran penuh sbb aku start 9 Ogos ari tu, tapi perasaan dpt gaji pertama tu len sgt. Memg len sgt3. *______* Mcm baru kena loteri.. haha! aku tipu aku tipu.. Ni bukan sbb tu oke. Sbbnya, sile baca perenggan seterusnya. hehe.

Actually, sblum ni memg la aku penah keje, tapi bukan ikut kelulusan aku la. Tu sbb la aku rasa gaji tu mcm xbape nak ada makna la. Bukan xde makna taw. Jgn salah tafsir aku lak. hehehe. Sape la yg xnak duet kan. Hanya org gle je yg tolak duet. Xpun org tu xtaw yg diorg bg tu adalah namanya "duet". ~Baru la dia tolak. (Aku rasa la kan...)

Kejadian sblum lunch semalam :

Abg Zul : Wana! (dengan muke yg tersengih2)
Aku : Apehalnya abg zul ni..?? ~Dalam Hati!~ "Apsal abg zul?"
Abg Zul : Tu haaa.. Bini boss nak jmpe!
Aku : Bini boss..?? Gle arrr.. Xpenah2 dia nak jmpe aku semenjak aku menjejakkan kaki ke opis tu. Demam ke hape minah tu? ~Actually, ramai yg anti ngan bini boss. Tunjuk kuasa je lebey. Padahal boss relax je.. Dia je yg agak meng"over'kan dirinya tu.
Abg Zul : Dapat gaji kot...
Aku : Biar betik! Blum lg cukup bulan... (Maybe sbb raye kot kan)
Dgn perasaan yg bercampur-baur, ala2 percaye atau tidak laaa kan, dgn sepantas kilat aku terpacul di depan muke bini boss tu. Dan ditangannyaaa... jeng! jeng! jeng!

Cek! Cek! Cek!

Yabeda beddddoooooooo...............

Aku dapat gaji pertama! hehehe. Alaaaaa.. nape la public bank? Nape la x Maybank je. Kan bagusssss!!

~Well well.... Hari tu aku xcaye dh dpt keje. Then, skang, aku dh dapat gaji....~ Memg rasa best! coz dgn penat.. dgn penuh lelah.. eh eh! salah salah! dengan penat lelah bekeje siang ke malam ~siang je la~, gunakan ilmu engineering aku yg xbape nak manyak ni, perah otak, kena marah ngan boss, meet dateline, aku dibayar atas sume tu... kahkahkah! aku mcm xcaye weii...

skang ni, aku tengah pk lak.. mana aku nak dermakan duet aku ni..?? ~Ecece! Macam dapat sejuta je kan nak derma2~ Akak aku kata, kalu kte beli beras ke, gula ke, garam ke, maksudnya barang2 umah la kan, duet tu akan menjadi semakin berkat. Ye ke? ~Alaaa.. setakat tuk umah sndiri, xde hal laaa..~

Aku tahu, ramai org kalau dapat duet mst nak beli enset ke, yg canggih2, yg mahal2.. Tapi aku.. Aku rasa nak wat len sket.. Nak simpan jeee... hehe. Memg x la kan..?? First salary xkan la nak simpan je. Disbbkan nak dekat raya ni, aku krenya leh la bg duet raye kat anak2 buah. Cadangnya nak lanje tuk raye plus konvo sekali. Dapat la beli baju yg vouge2 gitu! hehe. Sape yg nak marah kan, coz tu duet kte dpt dr usaha n titik peluh kte sndiri.

List tuk didermakan ke "mana ntah":
1) Baju konvo
2) Duet raye tuk anak buah
3) baju raya
4) Beli beras, gule, garam, spt yg diwar2kan oleh kakak.
5) Nak bagi parents.
6) Benda2 yg tidak diketahui lg.
7) PTPTN...?? ~the next month salary... hehehe.
8) Yang lebih2, simpan je la dlm bank tu dulu..... Ada lebih ke masalahnyaaaa...?? hehehe.

So, berbelanja la dgn bijak! hehehe. Oke ke aku punye list tu...?? Pk dulu sblum belanje kan.. Tgk la mana yg cukup.. Gaji pertama pun dpt 1k lebih sket je... So, xleh la nak enjoy sesangat. Btw, aku rase suke sgt dapat gaji. Agaknya mcm ni laaa kan perasaan kebanyakan org ble dpt gaji pertama. Xtaw nak wat pe ngan duet tu.... Pening2.. Tapi berbaloi...

Nota : Semalam baru wat cheque deposit pas balek keje ~xsabar la katakan~. Hehe. Next week baru leh lanje agaknya... *_______*

Wednesday, August 25, 2010

Rindunya masa itu...

tetiba lak teringat kat mamat ni. mish u la sayang. hukhuk.

Masa silih berganti. Usia kian meningkat. Tapi aku tetap yg sama. Tanpa perubahan. Ecece. Macam puitis gle aku skg ni. Kena rasuk ngan jin mana xtaw la. Yg pasti, aku bosan gle ari ni. Tu sebab la jadi mepek mcm ni. sadly =( i feel lonely. u can't see outside of my body, but the inside, only WANA je yg tahu mcm mana rasanya perasaan lonely tu.

Glekah aku?
Angaukah aku?
Kuatkah aku?
Bolehkah aku?
Untuk apa?

"Meneruskan kehidupan yg semakin mencabar. Zaman study memg penuh happening. But when the world is change, my enjoyable time is lost. Totally lost. I miss that moment."

Betol la kata org, hargai zaman study tu, coz masa tu la yg paling best tuk dikenang. ~skang ni aku dh rasa mcm tu!~ Mana semangat malaysia boleh aku ni. Mana dia semangat perjuangan aku ni? ~ Haha! Dah ready tuk sambut merdeka dah ni. Word "semangat" je yg kuar ari ni. Oke! Oke! Actually, aku terlalu merindui...
1) My shayang musyuk
2) My housemates - Yan, Mya, Sue, Shada, Shabib, Sal, Ana n Ida.
3) My old life - student.

Work is terrible! But it's good for the future. *______* try to grab the opportunity and gain as much experience as I can get.

Note : Cuba untuk menyukai job sekarang. Baru la keje pun seronok. try with all my best! AMIN.

Tuesday, August 24, 2010

Dugaannyaa datang...

Lately, i was busy with my work as an engineer xbertauliah and also give some help to my elder sister in take care of her boutique. (Brokennya english aku! haha!). Actually, non-stop for almost 3 weeks. fuhhhh! aku bukan robot... aku hanya manusia biasa. ble la aku nak dpt rest yg cukup.... dah la keje isnin-jumaat. then, continue keje kat manjung lak weekend tu. rase nak patah pinggang ni. tapi.... ble melihat customer dtg n beli, n tibe part tgk duet tu, hehehehe.. hilang rasa penat tu. hakhak! tetapi......sayangnya, tu bukan duet aku. tlg tgkkan aje la. huahuahua.

ni sume dugaaan. tu je yg dapat aku cakap. ALLAH menduga aku. dengan kesihatan yg agak x Ok sgt ni, aku masih mampu bekeje. Alhamdulillah. tapi tuuu laaaa... nak gak lepak kat umah... hopefully, mggu ni xde dah g manjung. suh laa dia jaga sndiri. hehe. xkuasa i.. mau lepak2 kat umah.. nak masak sedap2 berbuke.. ni x, duk jamu makanan bazaar ramadhan aje. dah la xsedap mana pun. AKU MASAK LAGI SEDAP!

So, ari ni dah ari ke 14 kte puasa.. esok 15.. cepatnya kan masa berlalu... Haaa.. mcm mana ngn persiapan raya korang..?? Oke ke KO..?? hik3. Aku dh tempah baju raye 2 pasang.. jadi la kan.. Dah pegang duet sndiri ni dpt la shopping sikit. Kalu x, sepasang aje.. huhu. ~teringat kenangan lalu~

Last but not least, keep on PUASA and selamat menunaikan ibadah n menambah amalan ye di bulan puasa ni.... See yaaa.. ASSALAMUALAIKUM. *______*

P/S : Selamat bersahur and bertarawih ye!

Wednesday, August 11, 2010

. Salam RAMADHAN .

ni la antara kueh-mueh yg blh menggugat iman aku ble menjelangnya Ramadhan. leh telan air liur beb! ~sori ep.. aku curik pic ni dr blog sape ntah. hehe. xtahan melihatnya =)~

Pembuka kata "Saye suke makan kueh limas atau tepung pelita atau badak berendam". hehe. yg badak berendam tu abah yg saje ngusik aku panggil cenggitu. hehe.

Okey! Pejam celik.pejam celik. Dah pun setahun kte makan siang kan. Masa silih berganti. Hari ni 11 Ogos 2010 juga bersamaan 1 Ramadhan 1431. Begitu cepat masa berlalu.

*_____^

Yang sebetulnya, tiap2 awal Ramadhan, aku akan bermule agak lambat sket. heh! heh! heh! ~Bukannya xmo pose, tp tu laaaa.. ~ dah ehem2 kan. Tapi xpe la, nnt2 aku akan pose. Rasa penat sgt ble kte xpose tp xleh nak makan. huhu. Len taw rasanya dgn org pose. Rasanya masa kat opis td, nak je suh staff2 cina kat tmpt keje tlg belikan makanan. hehe. Kalu suh, agak2 riuh 1 opis tu kowt.. Diorg ni dh la terlalu mesra alam. Bercerita aje spjg bekeje. Xstress lgsg aku tgk. Aku lak yg agak stress menhadap AutoCad and kre earthworks. huhu! ~dah la salah wat pengiraan. boss kate, "wana, u should done this calculation again!~ uwaargghh.

Actually, tahun ni bermula laaa semula puasa aku dgn family kat ipoh. yeeehhoo! setelah 3 tahun duk di perantauan. eee.. ngada2 le plak. okey! okey! ~aku tipu!~ xde merantau jauh pun.. setakat batu pahat, JOHOR aje. Masa2 ni teringat lak kenangan berbuke pose, bersahur, g bazaar dgn kawan2. Teringat kat yan yg memg gle shopping makanan kat bazaar tu. padahal, berbukenya ciput aje. Org kate! nafsu tu yg melampau, makanannya aku gak yg habeskan. ~saje je bg aku temok!~ Rindu sgt2 kat korang, my bestie fren. ~ Time ni btol2 aku rase teringat sangat kenangan2 kte. pasni...hmm.. hope jmp korang lg ekk.. =(

So, di sini aku nak ucapkan "Selamat berpuasa and bersahur tuk semua umat Islam di mana sahaje anda berada!". Happy fasting to all the muslim!

Tuesday, August 10, 2010

Dah keje dah cik wana ni rupanya... *____*

Teruknya minah ni. Ni mau keje ke mau snap pitcha neh.
Aiipp.. Bos nampak kang mau kena buang keje. haha~

Selamat malam bloggers sume ye! (Skang 9.15 pm suda)

Tadaaa.. this is my cute "chubbiest" face for now! Suda gemok! huhu. Sesudah abes belaja bertambah la gemok. Okey! Okey! This is not my point rite now.. :p Actually, tujuan post ni dibuat adalah utk membuat pengumuman secara rasminya, Norshawana Jamaludin telah mula bekeje. Jadi, beliau tidak lah org kate xlaku ye! Nop! Nop! she's hot bebeh! ~wakaka! telebih eksyen le plak~ Jgn wana jgn! Tuhan xske umat dia yg mcm tu.. Aisshh.. dihindarkan la perangai gitu ye..
My new employer~ Jurutera Perunding TSA (Ir Tan Seng Aun~mamat ni punye company daa)

Sesungguhnya beliau telah memulakan kerja pertama beliau di salah sebuah "consultant" company yg tidak begitu gah ataupun terkemuka namanya di Malaysia maupun di dunia. ~jadi laa... dpt gak aku keje~ Nama company tu suda tertera di atas.. ngehngehngeh! Bosnya bernama Tan Seng Aun atau lebih dikenali di kalangan kawan2 dgn Mr Tan. (alaaa.. lupe lak nak snap muke bos aku neh) ~mcm dpt snap je pun~

Haaa! Mesti korang tertanya2 emendakah benda alah kat atas ni kan..??

Okey! Lukisan di atas adalah abstrak semata2! ~Owh! Tidak! Tidak~ Cenggini ye sume.. dengar ye apa yg chekgu nak ajar ni. Kat atas tu pelan. So, first day aku kat cni, aku kena mulakan dgn Kerja Tanah iaitu dlm bahasa omputihnya, EARTHWORK. Aku kena wat cut n fill.. Comaprekan la existing level and proposed level yg ada kat atas tu.. Then, tentukan la mana cut (potong) n fill (tambak). Ada paham kee..?? ~kalu xpaham, dtg ke bilik chekgu ye!~ hik3. ^___^

LEGEND (Petunjuk) :
Merah - Cut
Biru - Fill

Pengajarannya : Interpolation knowledge is very important in this earthwork design.

Next...next day...

AutoCad - Aku nak sgt expert guna software ni.

Hari neh chekgu baru la cuba applykan aktiviti mewarna chekgu semalam dgn AUTOCAD... chekgu kena tentukan area dgn refer kat pelan sebelumnya.. (gambar ke3 tu ye!) ~Okey! saye suda perasan menjadi chekgu. hehehe.. Kte stop ye perasan tu! haha!~Then, calculate2, dpt la VOLUME tuk Cut and Fill... Remeh taw nak perhati kat AUTOCAD.. kejap mata kecik, kejap mata besar.. huhu. Naek juling mata ni. Esok xtaw le apa lak yg aku dpt gain xperience. Btw, aku kena gandakan usaha! Rajin rajin rajin! I'm wanna be the best among the best. Mesti sume tertanya2 apakah kerja saye..??? haha! ~Kuli jeeee~

. END .

P/S : Selamat bersahur ye sume! esok dah mule puasa. tapi.. saye xleh puasa.. sob.. sob.. nnt saye kejar dr belakang ekk.. ngeee..

Thursday, August 5, 2010

Yang dikejar tak dapat, Yang dikendong berciciran..

Aiseyman... dah berpujangga2 le plak si minah sorang neh. masih berbisa lg rupanya tahap mengingat perumpamaan aku neh. makin diasah, mst makin tajam. hik3~ apakah maksud title entri kali neh..? oke.. c da 2nd paragraph...

ari neh, aku dpt lg interview keje. uwaaaa!! position : CIVIL ENGINEER. kat KLANG. Southern Steel Mesh Sdn Bhd. Besar gak arr company tu. under hong leong industries. ~bunyi mcm gempak xhengat laaa. huhu.

tp.. sadly... aku tolak! sbnrnyaa ni yg aku xnak. tu yg aku tolak tempat LI yg gaji ciput nak mamposs tu ari tu. byk sgt apply, ni la jadinyaaa.. but, ALHAMDULILLAH..ramai plak company yg offer. hehe! tapi, kali neh, aku kuat! xmo terima dah. nak fokus dgn yg ni dulu. biarla gaji xbesar sgt mcm kat c2. tp dekat ngan umah.. kat ipoh aje. 1st job, xmo g jauh2 sgt.. tu pasal arr xnak arr kejar yg tu, kejar yg ni. gain xperience dulu. yess! xperience tu penting!! hmmm.. tu la dia maksud title entri aku kali neh. aku xmo jadi mcm tu..! tp sayangnyaa.. company besar tu... wana! xmo tamak taw! xmo! xmo! ~gagah sket!~ setia la dgn Jurutera Perunding TSA yep!

Wednesday, August 4, 2010

Jom wayang!

oke! sejak sebulan aku duk rest pas abis praktikal 9 Julai lepas, aktiviti aku menghabeskan duet aje. ni la keje aku! layan movie (wayang). ni berkat2 pengaruh kawan2 la ni. issh! org ni ajak wayang, aku Oke! pas smggu lak, org ni lak ajak, aku Oke! hmm.. aku target nak tgk 4 movie. but, the soccerer's apprentice aku xsempat lg nak tgk. so sad!

1st aku layan despicable me! citer katun. dlm misi nak mencurik bulan tu, mcm2 laa yg terjadi. besh! korang yg xtgk lg rugi la. katun2 dia comey2. mcm aku! ~sempat lg tu kan.. aku tgk ari tu 3D! memg pening coz xbese pakai spec.. rasa berat je hidung. tp ble action2 yg ke depan tu, mcm nk dtg ke aku! heeee... terkejot.. but real..


2nd movie, aku layan inception. Leo berlakon. masuk mimpi. mimpi dalam mimpi. misi dlm mimpi. haha! saje wat korang pening.. Leo as Cobb kena carik pasukan yg hebat2, tuk jayakan mision dia tu. hehehe. ni pun best! but, at the beginning, korg susah nak paham laa.. mcm aku pun susah mau paham.. but kat tgh2 sket citer tu, korang dh nampak dh apa sbnrnyaa citer ni nak bg taw korang. hehe. love the actions!

Last one, aku layan citer salt. who is salt? chheeewahh! evelyn salt lakonan angelina jolie memg memukai! serius beb! but, korang akan rasa xpuas laa.. coz ending dia just mcm tu je.. mcm tu mcm mana? kena la tgk salt.. mayb pasni ada sekuel jeee... sape taw kan.. but, the actions is awesome! nampak mcm xreal, but tu laa citernyaaa.. ada yg xske coz xreal, but movie is not a reality. just an entertainment! u should enjoy it, not to real into it.. angelina best dlm citer ni. chantek le plak!! hik3.. mula suke dia dah... *___*

kesimpulannya, abis duet PTPTN aku duk layan benda ni. haha! pasni susah dah nak layan wayang masa weekdays. dah keje la katakan. huhu.. layan weekend je laaa.. tiket mahal.. uwaaa... keje oh keje! nape la dpt tawaran len lg.. hmmm... (sigh)

Monday, August 2, 2010

I'm employed by Jurutera Perunding TSA!

YES! Baru semalam je aku dh pasrah n takotgak kan xdpt keje dlm masa terdekat. Tapi.. yg nyatanya.. ALHAMDULILLAH sgt2. ALLAH dh tolong hamba dia yg lemah ni.. Td, pas duk interview ngan one of the consultants di Ipoh, aku diterima keje. I'm EMPLOYED by Jurutera Perunding TSA! hehe. ~Terima kasih YA-ALLAH!~ Aku xsgke dpt keje dlm masa terdekat. Smlm tolak offer, ari ni dpt offer len. Yg pastinya, much much much better. dekat je ngan umah. Jimat minyak! kehkehkeh.. Yg penting, xyah g site hari-hari. xde la aku gelap pasni. *___* Bahagia je skg ni. Hati berbunge2! Rasa mcm nak flying without wings, coz i'm not a bird.. Lepas ni nak gain experience bebanyak. ~Ngah semangat xhengat neh!

Then, aku akan involved dlm keje design. Guna AUTO CAD (addooyy! lemah btol aku design2 ni) ~tp rezeki aku kat cni rupanya~ Pasni nak belek2 AUTO CAD! Nak kena bg lancar, cekap, efficient... (Cett! Mcm MOTTO ape je kan!) Hehe.. =) Xmo men2 dah! Nak keje rajin2.. b'coz i'm willing to learn!! Hardworking! Be initiative person! Yeahh! next week, keje arr wana oooii.. No resting time in ur life after this! Yg penting, duet masyukkk.. leh bayar hutang PTPTN.

Sunday, August 1, 2010

Decision - Unemployed!

Finally, setelah agak lama aku duk memikirkan pasal offer keje ni, finally, aku tolak tawaran tuk keje d tmpt praktikal aku dulu. Hmmm. Rasa rugi je kan? ~Ye la, punye la susah nak dpt offer keje, senang2 je aku tolak.~ Bukan pe, byk sgt prob kat company tu. Then, ramai lak yg suh aku tolak keje kat c2. =) termasuk la staff2 dia sndiri. Reasonnya : Ni bukan setakat gaji ciput, tp hmm... xde senior staff yg leh wat aku nak dpt experience yg manyak. huhu! tensennya! kalu keje kat c2. so, aku akan cuba cari offer keje len. aku tahu, susah aku nak dpt offer mcm tu, tp kena gak tolak. Kena! Now, aku rasa tenang. aku rasa lega. lama sgt aku pk pasal ni. nek saket pala otak ni. Hanya ALLAH je yg tahu betapa seksanya aku. Nampak sgt aku xberupaya nak keje kat c2 lg dah. Hope, pasni. Aku akn dpt offer len. harap2 dlm masa terdekat. AMIN.