Tuesday, March 22, 2011

PTPTN Oh PTPTN!!

Hangen btol la aku pasal PTPTN ni. Ekceli, memg salah aku gak la sbb xhantar surat bg taw aku further degree lak pas abis dip. Aisssh! Nasik dah jadi bubur. Tapi, ni kira dah melampau la kan coz kena naek court lg sekali.
.
.
Alkisahnya mcm ni. Last year, dalam bulan 10, aku igt lg tarikhnya 28 Oktober 2010 (Khamis), aku naek court sbb ptptn suh bayar penuh. Mana la den ado duet. Coz baru 2 bulan keje. Bulan first abis duet sbb raya. Bulan kedua abis duet sbb konvo. Mana la nak cekau 5k plus plus gak la dia suh bayar. Igt aku ni bank negara ke!!! Bawak2 le bertenang kalu ye pun nak duet tu dibayar balek. Sbb salah aku gak kan coz lgsg xpenah bayar, so aku pun bg surat rayuan siap complete slip gaji n penyata KWSP sekali sbg bukti yg aku lgsg xde keje dalam tempoh skian sekian. And baru keje 2 bulan. Nak mention sekali lg "aku attend mahkamah tuk yg first". So, kenape kena attend lg sekali...??
.
.
Then, last week aku dapat surat saman lg. Suh attend court lg sekali. Dah la amount kat c2 xberubah. Plz oke! I bayar since october, KONSISTEN! KONSISTEN! diulang lg tu. nak tekankan kat situ. Kira oke la kan bayar minimum RM150.00. Kadang-kadang ada rezeki lebih bayar la RM200.00. Mcm bayar 1k sebulan je kan siap heboh amount. hehehe! Hutang nak setelkan cepat la konon2nya. Coz lg lambat bayar, lg naek interest. Huh! Xmo! Xmo! Ni pun pk byk nak guna duet tuk kawen nnt. Adeh! ~Next month dengan insurance+road tax lg~ Gle ble pk byk sgt nak guna duet. Tapi sbb pk org len plak nak guna duet PTPTN tu, so berhemah gak ar bayar every month. Hehe!
.
.
Pas dapat je surat saman tu, terus call ptptn. Dia (operator) suh emailkan kat pegawai undang-undang. Hmmm! Xmo la attend lg mahkamah tu. Bukan ada solution pun. Membuang waktu ade la. Hukhuk. Yg hangennya, duet tambang nak ke KL pegi balek pun dah dekat RM40!! Tapi, habuk pun xdak. Huhu! Harap-harap pihak PTPTN paham la masalah rakyat Malaysia yg sorang ni. (Ngah gigih membayar). Hehehe. =(
.
.

2 comments:

black_mel said...

omg..x hantar surat jugak ckp smbung degree...tp kalau degree pun dapat loan ptptn mustahil la pt x tau kan?hope x kena naik court..

w a n a said...

uuhh!! tadi baru ptptn call, u xnak naek court xpe, u kena bayar 2k, then gugur saman. if u naek court kali ke2 ni pun, maybe u akan kena interest 8% lepas ni. gle arrr!! memg nak kenakan peminjam la mcm ni. mana nak carik 2k ni. uhhh! ~sgt stress pk nak setel 2k b4 4 april. grrr~