Wednesday, March 23, 2011

Jerawat menyerang kembali. Euuuwww..

Semenjak dua menjak ni aku asyik diserang penyaket muke yg agak teruk. Iaitu muke naek dgn jerawat. Kat dahi, dagu, pipi. Huh! Menyeramkan je tgk kat cermin. Euuuwww! (Rasa mcm xnak dah pandang cermin. Coz sgt huduh oke!) Hukhukhuk.
.
.
Memg la tidak dinafikan yg muke aku ni blh dikategorikan muke murah. Sensitip sgt pun! memg xleh simply guna produk yg bukan2. Kalu produk tu mahal mana sekalipun, blum tentu kulit ni akan chantek semulus, selembut kulit baby. Sob! sob! ~redha menerima ketentuan ALLAH S.W.T~ Tapi, kena ikhtiar gak kan...?? Hekhek!
.
.
Lately, kte memg tahu la kan yg foundation naturactor dari Meiko Industries (JAPAN), sgt femes. Rmai la yg berlumba2 menjualnya. Macam-macam harga la leh jmpe. Murah ke, mahal ke. Oke!! Aku dgn semangatnya (nak lawa punye pasal), pun membelinya. Ada dua, 1 dari Japan, n 1 lg dari China. Aku beli yg Japan. Coz saleswoman (buy through internet je pun) tu kate, if kulit sensitip, better guna yg Japan. Aku dgn kepercayaan yg meninggi, beli aje. Chantek punye pasal!
.

.Naturactor Foundation. japan's brand
.
Now, dah sebulan aku guna. Memg tak dinafikan yg dia tutup abis jerawat, cela bagai... Tapi, ble cuci muke tu, Ya ALLAH. Bersepah jerawat nek. Mcm cendawan tumbuh je pun. Eeeeee.. Seyes aku kata, down gle ble tgk cermin, g keje colleagues duk tegur. Balek umah, akak lak duk tegur aje. Stress! Mule2 pk, maybe kejap je kan, tapi ble dah sebulan, mana la tahan kan. So, dah 2 ari aku xpakai dah foundation tu. N aku dah nampak la perubahan yg muke ni dah much better. Mula surut. Nak kata muke jadi licin tu, tipu la kan, coz muke ni dah sediada mcm bulan mengambang. Parut plus jerawat plus kulit gelap. hukhuk. Cukup la pakej tu.. hehehe..
.
.
So, pasni aku xnak dah simply beli je. Aku rasa aku xsesuai la dgn bahan2 tuk professional make up artist pakai tu. Sob Sob! Coz, masa tunang hari tu pun sama. Pas make up je, muke ni teros jadi len. Berat! Pastu kan, mule la anak2 jerawat timbul. membiak! Aissshh! Suke bebeno kome hinggap kat muke huduh aku ni ye. kih3! Tapi, aku tetap bersyukur. Coz ada lg yg worst dari aku. Kan kan..?? Bak kate tunang aku, "janji mata abg dah sedap nak memandang muke syg setiap waktu, itu dah cukup buat abg". Uwaaaa!!! Tersentuh aku. Terharu. I lap lap lap u la mucuk. hehe!
.
Ohh Tuhan! Ble la aku nak dapat muke yg better. Much better from now!!! Yg licin. Hukhukhuk. Tapi, mcm dah xleh dah le aku rasa. Coz parut jerawat kan susah nak tutup. Kalu jerawat tu aku percaya gak lg ada solution. Huhu! Adakah aku memerlukan ini...??

Yaaaa!!! New york Skin Solution! Aku tgk testimoni, ramai cakap, this is the best brand. Tapi harga dia mesti xtercapai akalmu kan. Mesti ribu-riban. Tak mampu kot aku yg makan gaji ni tuk guna product ni kan. Dgn nak prepare kawen lg. Dgn nak bayar saman ptptn 2k. Huhu! Haaa! Korang taw x new york ni bape ongkosnya..?? Aku nak g sini, tapi pas kawen la. hehe. Coz sblum kawen, memg harapan xkan menjelang tiba. Byk nak pakai duet. huk3! Pas kawen, leh chantekkan diri tuk suami tersayang kan...?? ~Eeeeee..Tak sabar plak! Huahuahua!~ Ulat bulu dah naek daun. Sblum aku out of topic, aku akhiri entri kali neh ye. See ya! Assalamualaikum. (P/S : Fikir dulu sebelum guna!)
.

4 comments:

mamamiya said...

salam wana...

seriusly tersentap jgk membaca entry ko kalini...same jugakla aku dl mcm2 produk cube utk melicinkan wajah..last2 aku jmp jer laki aku then dia ajak kawin dgn kuasa Allah taala sgala ibu jerawat hlg...syukur sesgt...hehe

aku berpendapatla,mayb hormon ko yg xmenentu yg menyebabkan jawat jht tu naek..then,aku rasa better ko jmp dgn pakar kulit utk membantu masalah ko ni...sbb aku phm ko akan naik ke jinjang pelamin xlama lg...wat ms ni jgn kai ape2 utk kulit ko yg sensitif tu takut effect lg terok...:)

w a n a said...

Waalaikumsalam.. memg aku ada dengar, pas kawen, InsyaALLAH jerawat akan hilang. Byk sgt cakap mcm tu laaa.. Tapi tu laa eliza, xkawen lg kan.. hehehe.. Then, aku bukan nak aibkan sape-sape, cuma aku stress ngan kulit muke ni. Dgn2 nak dekat kawen. Nak menempuh hari bahagia aku. Takkan nak buwuk lak kan. Of course la aku xnak. Sob sob! Bukan xnak jmp pakar kulit ke, pe ke.. Cuma masalahnya duet. Terlalu byk masalah yg dtg. Byk sgt ujian dari ALLAH. Tu yg xnak membazir. Aku harap satu je. Make up masa kawen dpt tutup sume cela2 tu. Harap-harap. Pas kawen, pas dah kumpul duet, nak gak jmp pakar kulit. Memg teringin sgt3. Sume tu costly. Btw, thanks darling for the advice. Appreciate that! Missshh u. hehehe..

mamamiya said...

alolo...syg jgn sedih2...

sume bakal pengantin nak time bersanding t nampak cantek n cun...aku pnh merasainya...sbb ko terlalu byk fikir mgkin boleh jadik jugak...

pasai duwet tu mmg biasa...aku dl pon cam ko..nk kmpul duit mmg tak cukup n xsempat pn...redha aje la mane yg ade...bersederhana tu kan amalan mulia...

anyway my frens,aku doakan dihari bahagia ko nnt,sumenya terlaksana dgn sempurna..cheer up ok..im waiting ur invitation...hehe

miss u too lalink (-.+)

w a n a said...

hekhek! mst la akan jemput. xdapat g kenduri kawen ko. 07.07.07 kan..?? besday aku tuuuu.. hehehe.. time tu orientasi kat Johor.. baru masuk u la katakan.. terkilan gak ble duk Johor, coz byk sgt kenduri kawan-kawan aku xdpt nak dtg meraikan sesama. sob sob.

Hopefully, smgnya bejalan dgn baek. InsyaALLAH.. memg akan buat mengikut kemampuan je ni.. hehehe.. Thanks! Thanks!! hehehe.